13 Листопада 2008

Асоціація правників України на захисті прав нотаріусів м. Києва

Асоціація правників України на захисті права нотаріусів м. Києва

Керівник групи з питань захисту прав нотаріусів Секції нотаріусів АПУ Поповченко Олег Іванович розробив та підготував схему захисту прав нотаріусів м. Києва від застосування неконституційного розпорядження Київської міської державної адміністрації №1488 „Про затвердження тарифів на теплову енергію, встановлення та положення тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання холодної та гарячої води, водовідведення для окремих бюджетних установ та суб’єктів господарювання”, яке передбачає не конституційне збільшення оплати, для приватних нотаріусів м. Києва, за використання згаданих послуг в 10 (десять) разів.
Схема дій складається з трьох складових:
1) Звернення з позовною заявою до окружного Адміністративного суду м. Києва: „Про призупинення дії вказаного вище Розпорядження. Визнання його не чинним та виключення з переліку приватних нотаріусів”:
• Позивач – приватний нотаріус;
• Відповідач – Київська міська державна адміністрація;
• Третя особа – Антимонопольний комітет України;
2) Звернення з заявою про порушення діючого законодавства України до Антимонопольного комітету України.
3) Звернення зі скаргою до прокуратури м. Києва на підставі ст.ст. 21, 22, 23 Закону України „Про прокуратуру” про прийняття заходів прокурорського реагування.
У зв’язку з тим, що АПУ за діючим законодавством України не має можливості бути суб’єктом звернення до суду загальної юрисдикції, то за погодженням з членом АПУ, приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Поповченко Юлією Володимирівною, вона звернулася з таким позовом та зробила відповідні звернення до Антимонопольного комітету України та до прокуратури м. Києва.
За рішенням Секції нотаріусів АПУ, для напрацювання єдиних стандартів захисту прав нотаріусів м. Києва, наводимо для ознайомлення та використання на практиці текст поданої та зареєстрованої Окружним Адміністративним судом м. Києва позовної заяви від 10.11.2008 року.
Враховуючи значення та складність процесу захисту прав нотаріусів і важливість соціальних наслідків для суспільства в наслідок неконституційних дій Київської міської державної адміністрації, Секція нотаріусів АПУ звертається, як до кожного окремого нотаріуса, так і до кожної самоврядної організації нотаріусів, об’єднатися на шляху захисту порушених конституційних прав нотаріуса, як громадянина України.

Додаток №1: Позовна заява від 10 листопада 2008 року на 3 аркушах.

З повагою

Голова Секції нотаріусів
член Правління
Асоціації правників України Володимир Марченко

Додаток.
До Окружного адміністративного суду м. Києва, 01025, м. Київ, вул. Десятинна 4/6.

Позивач: Поповченко Юлія Володимирівна,
02192, м.Київ, вул. Миропільська, буд. 2716, кв. 28. т. 543-83-75, електронна пошта відсутня.

Відповідач: Київська міська державна адміністрація: 01044, м. Київ, вул. Хрещатик 36,
т. 226-22-30, електронна поштова адреса невідома.
Штамп (Окуржного Третя особа: Антимонопольний
Адміністративного комітет України, 03035, м. Київ,
суду міста Києва вул. Урицького, 45, електронна поштова
про реєстрацію адреса невідома.
10 листопада 2008 року
даної позовної заяви)
Підпис
ПОЗОВНА ЗАЯВА

Я, Поповченко Юлія Володимирівна, являюсь приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу. Моя приватна нотаріальна діяльність, починаючи з 22.12.1998 року, зареєстрована за адресою: м. Київ, вул. Миропільська 2716, кв.28. Згадана квартира є моєю особистою приватною власністю на підставі договору купівлі – продажу від 21.05.1998 року посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Досінчуком Ф.І. за р/н 4634. У цій квартирі я зареєстрована, а також здійснюю приватну нотаріальну діяльність.
За користування тепловою енергією, комунальними послугами з централізованого опалення і постачання холодної та гарячої води а також за водовідведення, за квартиру 28 по вул. Миропільській я сплачую на загальних підставах як і інші жителі м. Києва.
30.10.2008 року було прийняте розпорядження Київської міської державної адміністрації № 1488 „Про затвердження тарифів на теплову енергію, встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання холодної та гарячої води, водовідведення для окремих бюджетних установ та суб’єктів господарювання” ( у подальшому Розпорядження). Воно було прийняте : „Дбаючи про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов життя…”
Розпорядження передбачає відповідний перелік окремих бюджетних установ та суб’єктів господарювання – споживачів теплової енергії, послуг з централізованого опалення та постачання холодної і гарячої води та водовідведення (у подальшому Перелік), яким збільшена оплата за використання згаданих послуг в 10 (десять) разів. У Переліку серед суб’єктів господарювання яким у 10 (десять) разів, згідно з Розпорядженням збільшили тарифи за комунальні послуги, під № 13 зазначені приватні нотаріуси.
Включення приватних нотаріусів до згаданого Переліку, котрий міститься у Розпорядженні є неправомірним та порушує мої права та законні інтереси.
Стаття 8 Конституції України зазначає, що Конституція України має найвищу силу. Закони та інші нормативно правові акти повинні прийматися на основі Конституції та повинні їй відповідати.
Стаття 21 Конституції України гарантує, що усі люди є вільними і рівними у своїй гідності та правах.
Стаття 22 Конституції України гарантує, що при прийнятті нових законів або внесення змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.
Стаття 24 Конституції України гарантує, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв, чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичними, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.
Розпорядження, у тій частині у котрій я його оспорюю, порушує мої права, гарантовані згаданими положеннями Конституції України.
Виходячи з розпорядження збільшення тарифів у 10 (десять) разів по відношенню до мене, відбувається згідно моєї професійної ознаки, у зв’язку з тим, що я є приватним нотаріусом. Пункт 1 Указу Президента України «Про врегулювання діяльності нотаріату в Україні» № 932/98 від 23.08.1998 року зазначає: «Установити, що вчинення нотаріальних дій не є підприємницькою діяльністю і не має на меті одержання прибутку». В редакції статті 3 Закону України «Про нотаріат», котра діє на момент подачі позову до суду, нотаріусу забороняється займатися підприємницькою діяльністю та посередницькою діяльністю, перебувати у штаті інших державних, приватних та громадських підприємств і організацій. В редакції статті 3 Закону України «Про нотаріат», котра набере чинності з 01.12.2008року, нотаріус не може займатися підприємницькою діяльністю, перебувати у штаті юридичних осіб, входити самостійно, через представника або підставних осіб до складу правління чи інших виконавчих органів господарських організацій та кредитних установ. Таким чином я не є, та не можу бути суб’єктом господарювання. А згідно з Розпорядженням збільшення комунальних тарифів передбачається відносно окремих бюджетних установ та суб’єктів господарювання. Я є самозайнятою особою. Самозайнятою особою є також адвокати та інші категорії громадян. Але у Переліку Розпорядження згадані саме приватні нотаріуси, що порушує конституційний принцип рівності, а також є дискримінацією за професійною ознакою.
Частина 4 ст. 9 КАС України зазначає : «У разі невідповідності нормативно-правового акта Конституції України, закону України, міжнародному договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною радою України або іншому правовому акту суд застосовує правовий акти, що має вищу юридичну силу».

Враховуючи вище викладене і керуючись ч. 2 ст. 8 Конституції України, ст. ст. 2, 5, 6, 9, 107, 158-167 КАС України,-

П Р О Ш У:

1. Відкрити провадження в адміністративній справі за поданим позовом.
2. На час розгляду адміністративного позову призупинити дію Розпорядження Київської міської державної адміністрації від 30.10.2008 року № 1488 «Про затвердження тарифів на теплову енергію, встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання холодної та гарячої води, водовідведення для окремих бюджетних установ та суб’єктів господарювання» у частині його поширення на приватних нотаріусів.
3. Визнати нечинним Розпорядження Київської міської державної адміністрації від 30.10.2008 року № 1488 «Про затвердження тарифів на теплову енергію, встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання холодної та гарячої води, водовідведення для окремих бюджетних установ та суб’єктів господарювання» у частині його поширення на приватних нотаріусів.
4. Виключити з переліку окремих бюджетних установ та суб’єктів господарювання – споживачів теплової енергії, послуг з централізованого опалення та постачання холодної і гарячої води та водовідведення пункт 13 (приватні нотаріуси) котрий є невід’ємною частиною Розпорядження Київської міської державної адміністрації від 30.10.2008 року № 1488 „Про затвердження тарифів на теплову енергію, встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання холодної та гарячої води, водовідведення для окремих бюджетних установ та суб’єктів господарювання» у частині його поширення на приватних нотаріусів.

До позову додаю:
1. Копію розпорядження КМДА від 30.10.2008р. № 1488.
2. Копію мого паспорта.
3. Копію договору купівлі — продажу квартири посвідченого 21.05.1998р.
4.Копію реєстраційного посвідчення про реєстрацію приватної нотаріальної діяльності №234 виданого 22.12.1998р.
5. Квитанцію про сплату державного мита.

Згадані документи подані в 3 екземплярах.

„10„ листопада 2008р. підпис Ю.В. Поповченко

отримати