27 Липня 2009 Питання:

Як бути, коли зміни до статуту щодо зміни учасників зареєстровані до укладення договорів про відчуження часток? Учасники ТОВ у кількості двох чоловік володіють: один 80%, інший 20% статутного капіталу товариства. З’являється іноземний (Англія) інвестор, який через свого представника (м.Київ), обіцяє перспективу для товариства в обмін на участь в товаристві шляхом купівлі-продажу статутного капіталу у одного учасника 30%, у іншого 20% з виведенням його з числа учасників. Складається протокол загальних зборів — 100% присутніх, який був посвідчений нотаріально, на якому приймається рішення про продаж 30% статутного капіталу першим учасником шляхом укладення договору купівлі-продажу статутного капіталу №02 від …, а також продаж іншим учасником усіх своїх 20% в статутному капіталі товариства шляхом укладення договору № 03 від …. та вихід учасника з товариства і введення англійського товариства з викладенням статуту в новій редакції. Цього ж дня реєструються усі зміни в затвердженому статуті в новій редакції з рівним розміром часток. Учасник який вийшов з товариства написав ще й заяву про вихід з товариства, яку нотаріально було посвідчено! Але до теперішнього часу вищевказані договори відповідно не укладені, коштів учасники за продаж своїх часток не отримали, ніякої участі англійське товариство в діяльності товариства не приймає, повноваження представника закінчились! Як можна вивести цього учасника з товариства? Визнати частково недійсним статут в новій редакції? Позивач відповідач? Нормативна база? Підскажіть будь-ласка,буду щиро вдячна

Відповідь:

ВІДПОВІДЬ:

1. Вважаю, що вихід з товариства не відбувся, оскільки наміру такого в учасника не було. Ви зможете довести, що він хотів відчужити частку англійському інвестору, а не виходити з товариства.

2. Щодо договорів. Можна доводити, що вони є неукладеними (якщо наприклад, ніде не зафіксовано суми договору — істотної умови). Згідно Постанови Пленуму ВС України № 13 від 24.10.2008р. права учасника переходять до набувача з моменту укладення договору про відчуження частки. Немає договору — немає переходу корпоратвиних прав. Відтак, рішення зборів учасників в частині затвердження змні до статуту є недійсними, як і самі ці зміни, бо порушують права учасника.

3. Якщо договори укладені, то їх слід розривати у зв’язку із невиконанням умов договору. Якщо таке рішення суду набере законної сили, можна буде визнавати недійсними зміни до статуту (нову редакцію).

Експерт: Марченко Володимир