20 Липня 2009 Питання:

Який склад документів необхідно подавати державному реєстратору для здійснення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, пов’язаної зі зміною складу засновників (учасників)?

Відповідь:

Згідно зі статтею 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» № 755-IV від 15.05.2003р. (надалі — Закон про реєстрацію) для проведення державної реєстрації змін до установчих документів, пов’язаних зі зміною складу засновників, юридична особа повинна подати (або надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору такі документи:
 заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи (за формою № 3);
 примірник оригіналу або нотаріально посвідчену копію рішення про внесення змін до установчих документів (як правило, протокол загальних зборів учасників Товариства);
 оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію або документ, що підтверджує внесення плати за публікацію у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення про втрату оригіналів установчих документів;
 два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції;
 документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів;
 нотаріально посвідчену копію документа про перехід частки учасника у статутному капіталі товариства.
Тобто, для здійснення державної реєстрації змін до установчих документів Товариства, пов’язаних зі зміною складу засновників, необхідно мати нотаріально посвідчену копію документа про перехід частки учасника третій особі або іншому учаснику. Але чинне законодавство України чітко не передбачає, який саме документ свідчить про перехід частки учасника у статутному капіталі Товариства.
Перехід права власності на частку в статутному фонді (капіталі) Товариства здійснюється в порядку, визначеному главою 8 розділу II Цивільного кодексу України від 16.01.2003р. (далі — ЦКУ) та главою 2 розділу II Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. N 1576 (далі — Закон N 1576).
Так, відповідно до пункту 4 частини 1 статті 116 ЦКУ учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчими документами Товариства та законом, здійснити відчуження часток у статутному (складеному) капіталі Товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у Товаристві, у порядку, встановленому законом.
Стаття 53 Закону №1576 та ч.1 ст.147 ЦКУ передбачають, що учасник Товариства має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства.
Департамент державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців в м. Харкові при проведенні державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, пов’язаних зі зміною складу засновників, посилається на Лист Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 24.05.2007 р. N 3742. В цьому листі Держкомпідприємництво надає роз’яснення щодо документу, який свідчить про перехід частки учасника: «Документом про передачу права засновника (учасника) іншій особі, з одночасною передачею відповідного майна, який має подаватися державному реєстратору, враховуючи норми глав 24, 54, 55 ЦКУ, може бути договір купівлі-продажу, міни, дарування або заява засновника про передачу права засновника іншій особі.» (з урахуванням практики прийняття державними реєстраторами таких документів останнє стосується приватного підприємства).
Крім вищезазначеного листа, законодавство України не містить вимоги щодо оформлення переходу частки (її частини) в статутному фонді Товариства у вигляді договору і раніше державні реєстратори в якості такого документа приймали нотаріально посвідчені заяви про відступлення частки. Але ж володіння часткою в статутному фонді Товариства породжує у особи певні права та обов’язки, для передання яких необхідно укласти договір, тому що саме на підставі договору, згідно ч.1 ст.626 ЦКУ, встановлюються, змінюються та припиняються цивільні права та обов’язки.
Таким чином, приходимо до висновку, що на цей час документом, який свідчить про перехід частки (частини частки) одного з учасників Товариства до іншої особи є договір купівлі-продажу, міни або дарування частки (частини частки).

Експерт: Марченко Володимир