17 Лютого 2014 Питання:

Що робити з Державним актом про право власності на земельну ділянку після посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки: залишати у нотаріальній справі чи віддавати покупцеві з відміткою, проставленою відповідно до вимог постанови КМУ від 06.05.2009 № 439? Чи є державний акт додатком до договору в разі його залишення у справі? Дякую.

Відповідь:

Постанова КМУ від 06.05.2009 № 439, яка встановила Порядок здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку, була затверджена на виконання п. 4 розділу II Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об’єднання земельних ділянок», а вказаний пункт закону регламентував порядок проставлення відповідної відмітки згідно з вимогами ст. 126 Земельного кодексу України (в редакції, що діяла до 01.01.2013). До того ж вищезазначений Закон містив положення про те, що такий порядок проставлення відміток на державних актах діє лише до створення єдиної системи органів реєст­рації прав на нерухоме майно та їх обмежень (п. 3 розділу ІІ Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об’єднання земельних ділянок»).
Отже, оскільки на цей час в Україні створена єдина система органів реєстрації прав на нерухоме майно, а ст. 126 Земельного кодексу України викладена у новій редакції, згідно з якою право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», не можна вести мову про правильність дій нотаріуса, який проставляє відмітку на державному акті у разі посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки та повертає акт покупцеві.
До речі, у ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державний акт про право власності на земельну ділянку зазначений як самостійний правовстановлювальний документ, а не як додаток до нього.
Редакція ж ч. 3 ст. 132 Земельного кодексу України, яка залишилася в дії на цей час, вже не відповідає сьогоденним реаліям, тому сподіваємось, що законодавець в найближчий час узгодить цю норму з діючим законодавством.

Експерт: Марченко Володимир