30 Липня 2012 Питання:

Чи є можливість видачі нотаріусами свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя на сьогоднішній день?

Відповідь:

У главі 11 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвер¬дженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 р. № 296/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.02.2012 р. за № 282/20595 (далі — Порядок), передбачена можливість видачі свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя на підставі спільної заяви. Та чи є така можливість насправді на сьогоднішній день?
У переліку нотаріальних дій, що вчиняють нотаріуси України (ст. 34 Закону України «Про нотаріат»), не передбачено такої нотаріальної дії, як видача свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя. Однак ст. 70 цього ж Закону передбачає, що нотаріус на підставі спільної письмової заяви подружжя видає одному або кожному з них свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя, набутому ним за час шлюбу. Таке свідоцтво може бути видано кожному з по¬дружжя як під час перебування у шлюбі, так і після розірвання шлюбу. Свідоцтво про право власності на жилий будинок, квартиру, дачу, садовий будинок, гараж, земельну ділянку та інше нерухоме майно видається нотаріусом за місцем знаходження цього майна. У ст. 34 Закону «Про нотаріат» міститься твердження, що на нотаріусів може бути покладено вчинення інших нотаріальних дій згідно із законом, і начебто ст. 70 Закону «Про нотаріат» дає право видавати свідоцтво про право власності на част¬ку в спільному майні подружжя. Але звертаю увагу, що право власності на нерухоме майно за свідоцтвом про право власності на частку в спільному майні подружжя органи бюро технічної організації в Реєстрі прав власності на нерухоме майно можуть не зареєструвати. З їх точки зору, реєстрація неможлива у зв’язку з тим, що в Переліку правовстановлюючих документів, на підставі яких проводиться державна реєстрація права власності на нерухоме майно (додаток № 2 до Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав), такий правовстановлюючий документ, як свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя, набутому ним за час шлюбу, відсутній. Також звертаю увагу, що відсутня сама форма свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя на підставі спільної заяви.
Якщо аналізувати Закон України «Про дер¬жавну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», то цей нормативний акт не містить переліку правовстановлюючих документів, на підставі яких має реєструватись право власності. Часто чуємо думку юристів, що видача свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя неможлива з тих підстав, що Сімейний кодекс України передбачає тільки укладання договорів між подружжям. Однак Кодексом про шлюб та сім’ю України також не було передбачено можливості видачі свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя, але така можливість була передбачена Законом України «Про нотаріат» у статтях 34 та 70, тому в нотаріусів були всі підстави їх видавати, а також свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя були в переліку правовстановлюючих документів, право власності на які реєстрували органи БТІ.
Отже, сьогодні можливість видачі свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя на підставі спільної заяви у нотаріусів відсутня. До речі, проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» (від 18.04.2012 р. № 10364), який зараз опрацьовується в комітеті Верховної Ради України, передбачає виключення із Закону «Про нотаріат» ст. 70 «Видача свідоцтв на підставі спільної заяви», але у свою чергу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вчинення нотаріальних дій та надання нотаріальних послуг» (від 07.05.2012 р. № 10433) пропонує доповнити Закон України «Про нотаріат» ст. 341 «Послуги, пов’язані із вчинюваними нотаріальними діями», яка передбачає можливість надання послуг при видачі свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя (консультація, правовий аналіз документів щодо майна, яке є спільним майном подружжя, виготовлення відповідного свідоцтва).
Таким чином, після виключення ст. 70 із Закону «Про нотаріат» мова про видачу свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя на підставі спільної заяви взагалі йти не буде, незважаючи на главу 11 розділу ІІ Порядку.

Експерт: Марченко Володимир