08 Лютого 2011 Питання:

Чи можна посвідчити договір купівлі-продажу будинку, який розташований на неприватизованій земельній ділянці?

Відповідь:

Відповідно до ст. 120 ЗК у разі набуття права власності на житловий будинок, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об’єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Ст. 377 ЦК вказує на розмір та кадастровий номер земельної ділянки, як істотну умову договору відчуження житлового будинку, якщо право на земельну ділянку переходить у зв’язку з переходом права власності на житловий будинок.

Ч.1 ст. 120 ЗК визначено, що право на земельну ділянку переходить до набувача житлового будинку, якщо ця земельна ділянка належала відчужувачу на праві власності.

ч. 1 ст. 377 ЦК визначено, що право на земельну ділянку переходить до набувача житлового будинку, якщо ця земельна ділянка належала відчужувачу на праві власності або на праві користування.

Отже, дія ст. 120 ЗК та ст. 377 Цивільного кодексу України, в частині обов’язкової вказівки у договорах відчуження житлового будинку, площі та кадастрового номеру земельної ділянки розповсюджується на ті об’єкти нерухомого майна, які розміщені на земельних ділянках, які відповідають ст. 79 Земельного кодексу України, тобто мають певне місце розташування, площу з установленими межами з визначеними щодо неї правами, що підтверджується відповідним договором або державним актом.

Експерт: Саяпіна Ірина