15 Березня 2012 Питання:

Чи може бути предметом договору поділу спадкового майна земельна ділянка для ведення товарного с/г виробництва?

Відповідь:

Аналіз пп. «б» п. 15 Перехідних положень Земельного кодексу України дає можливість зробити висновок, що мораторій діє тільки відносно тих угод, які приводять до відчуження земельних ділянок.
Стаття 1278 Цивільного кодексу України передбачає можливість поділу спадщини між спадкоємцями. Відповідно до ч. 1 ст. 1278 Цивільного кодексу України частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними. Законодавство дозволяє спадкоємцям виділяти частку спадкового майна в натурі. В разі якщо є згода спадкоємців, вони можуть при виділенні в натурі окремого майна здійснити його поділ через припинення спільної часткової власності й отримати при спадкуванні окреме спадкове майно на праві особистої власності. Таким чином, договір про поділ спадкового майна є складовою процедури успадкування й передбачає перехід права власності безпосередньо від спадкодавця до спадкоємця, що не заборонено Земельним кодексом України. При укладанні угоди про поділ спадкового майна спадкоємці не відчужують майно, а перерозподіляють його між собою.
Я не буду вступати в дискусію щодо часу укладання такого договору — до оформлення свідоцтва про право на спадщину чи після. Для оформлення державного акта на право власності не має значення, що є підставою для його видачі. У відповідну графу бланка державного акта можна внести як угоду про поділ спадкового майна, так і свідоцтво про право на спадщину.

Експерт: Марченко Володимир