03 Серпня 2012 Питання:

У 2002 році вироком суду присуджено відшкодування моральної шкоди гр. О за те, що вбили його сина, але тоді не було з кого стягати, бо засуджений відбував покарання і не працював. Тепер він вийшов, влаштувався на роботу, але гр. О недавно помер, а присуджена йому моральна шкода не відшкодована. Чи може нотаріус видати свідоцтво про право на спадщину на ці кошти?

Відповідь:

Так, може. Відповідно до ч. 3 ст. 1230 Цивільного кодексу України до спадкоємця переходить право на відшкодування моральної шкоди, яке було присуджено судом спадкодавцеві за його життя. Про правильність цього твердження також свідчить п. 27 постанови Пленуму Верховного Суду України від 27.02.2009 р. № 1 «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи».
Оскільки по своїй суті право на відшкодування моральної шкоди є майновим правом і спадко¬давцеві належало право вимоги до боржника, то і предметом спадкування в цьому випадку буде майнове право вимоги, а не конкретна грошова сума. При цьому нотаріусу не зайвим буде упевнитися, що майнові вимоги спадкодавця за вищезазначеним рішенням суду за його життя не були задоволені. Для встановлення цього факту нотаріус може надати запит до відповідного відділу Державної виконавчої служби.

Експерт: Марченко Володимир