07 Жовтня 2009 Питання:

Подружжя придбало квартиру під час шлюбу. Майно зареєстровано за чоловіком. При виготовленні витягу з Державного реєстру правочинів про кількість вчинених правочинів встановлено, що чоловік за звітній період не відчужував нерухоме майно, дружина ж продала житловий будинок. Нотаріус наполягає на сплаті податку. Клієнт вважає,що платником податку являється тільки той , на кого зареєстровано майно. Будь-ласка надайте необхідну консультацію з даного питання. Дякую. Як бути якщо дружина перед відчуженням квартири продала земельну ділянку і сплатила податок.

Відповідь:

1) Загальне Податкове законодавство не оперує такими поняттями як спільна сумісна власність подружжя, воно розглядає їх як єдиного власника на кого оформлений правовстановлюючий документ. Тому є логічною відповідь, що в наведеному випадку кількість віджуджень дружини на процедуру оподаткування чоловіка не впливає. Але з врахуванням невизначеності сьогодення, Ви як нотаріус маєте можливість підстрахуватися податковим роз’ясненням з цього випадку.
2) На право використання пільги впливає виключно відчуження житла, якщо першим відчужувалося тільки земельна ділянка, то при наступному віджудженні квартири це буде перше відчуження житла.

Експерт: Марченко Володимир