10 Грудня 2009 Питання:

Доброго здоровя всім! Звертаюсь вперше, можливо, порадите як краще розділити право власності на майно (квартири, машини,земля)між подружжям, які перебувають у шлюбі і мають неповнолітню доньку. Розгядались: Шлюбний договір, договір дарування частки майна (квартири, землі) дружині, передача нерухомого майна (його частини) взамін аліментів, д-р про розподіл майна. Чоловік згоден частину спільного майна подружжя (частка квартири) подарувати дружині, частину майна подарувати дочці. Як краще в тому числі і з позиції оподаткування? Чи може за згодою дружини подарувати дочці частину квартири, яка належить подружжям на праві спільної сумісної власності і в якій всі втрьох проживають? Згода Органу опіки тут потрібна? На що, на Вашу думку, треба звернути увагу нотаріусу. якщо таке

Відповідь:

Шлюбний договір у цьому випадку не може бути укладний подружжям, окільки такий договір регулює правовідносини на майбутнє, а з Вашого питання виткає, що майно вже набуте подружжям.
По відношенню до того майна, що чоловік бажає залишити дружині, можна запропонувати укласти договір про поділ спільного майна подружжя, зазначивши при цьому яке майно переходить у особисту приватну власність дружини, а яке у особисту приватну власність чоловіка.
Подарувати дитині частку у праві спільної власності подружжя на квартиру батько вправі лише після визнанчення цієї частки та виділу її в натурі, або визначення порядку користування квартирою (ст. 67 СКУ). У цьому випадку можна було б передати частку цієї квартири за згодою органу опіки та піклування дитині в порядку ст. 190 СКУ.
Згода органу опіки та піклування обов’язкова, якщо право користування квартирою, що буде предметом поділу майна подружжя, має дитина.

Експерт: Чуєва Олена