09 Квітня 2010 Питання:

Доброго дня. Підскажіть, будь — ласка, таке питання. Члени фермерського господарства отримали у власніть земельні ділянки для ведення фермерського господарства. Новий власник фермерського господарства хоче придбати у бувших членів фермерського господарства ці земельні ділянки.Чи можливо посвідчити договір купівлі — продажу земельних ділянок для ведення фермерського господарства? Дякую.

Відповідь:

П. 15 Перехідних положень ЗК передбачено, що недопускається купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб.
Отже, сільськогосподарська земля, передана для ведення фермерського господарства, до цього переліку не входить, але ст. 1 ЗУ Про фермерське господарство, визначено поняття фермерського господарства, як форми підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили
бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку
на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерськогогосподарства, відповідно до закону. Тому відчуження земельної ділянки для ведення фермерського господарства на даний час недопустимо.

Експерт: Саяпіна Ірина