30 Грудня 2011 Питання:

Для видачі свідоцтва про право на спадщину на акції нотаріусом був надісланий відповідний запит до зберігача для надання виписки з рахунку в цінних паперах, однак зберігач відмовив нотаріусу у видачі виписки, а надіслав інформацію щодо кількості та номінальної вартості акцій, що належали померлому. Чи має право нотаріус видати свідоцтво про право на спадщину на акції на підставі цієї інформації? Чи має право нотаріус видати свідоцтво про право на спадщину на підставі сертифікату акцій?

Відповідь:

Згідно з абз. 1 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» акція — іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства в разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені Цивільним кодексом України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств, і законодавством про інститути спільного інвестування.
Акціонерні товариства за типом поділяються на публічні акціонерні товариства та приватні акціонерні товариства.
Згідно з ч. 2 ст. 20 Закону України «Про акціонерні товариства» усі акції товариства є іменними. Акції товариств існують виключно в бездокументарній формі.
Відповідно до п. 2 розділу І Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006 р. № 999, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27.11.2006 р. за № 1238/13112, зберігачами визнаються юридичні особи — банки, торговці цінними паперами або реєстратори, які мають ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку — депозитарної діяльності, а саме депозитарної діяльності зберігача цінних паперів.
Для отримання виписки про стан рахунку нотаріус у випадку відкриття провадження по спадковій справі направляє зберігачу відповідний запит з обов’язковим долученням копії свідоцтва про смерть власника рахунку.
Виписка про стан рахунку в цінних паперах є підтвердженням права власності на цінні папери на дату стану рахунку, вказану у виписці.
Виписка про стан рахунку в цінних паперах може складатися як за всіма цінними паперами, що обліковуються на рахунку в цінних паперах власника та належать йому на праві власності, так і за окремими випусками цінних паперів на підставі інформації, що міститься на пасивних аналітичних рахунках депозитарного обліку, згрупованих за депозитарним кодом рахунку в цінних паперах цього власника та кодом цінних паперів.
Інформаційна довідка носить інформаційно-довідковий характер, не є документом, що підтверджує право власності на цінні папери, та не може бути використана для видачі свідоцтва про право на спадщину на акції.
Якщо нотаріусу відмовляють у видачі виписки про стан рахунку в цінних паперах для оформлення спадкових прав померлого, то він має право звернутись за допомогою до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (її територіальних органів), що відповідно до чинного законодавства здійснює контроль за діяльністю зберігачів.

Експерт: Марченко Володимир