28 Січня 2014 Питання:

В договорі купівлі-продажу нежитлового приміщення містився пункт (якому надали сили попереднього договору) щодо земельної ділянки, на якій розташоване це приміщення, а сам основний договір купівлі-продажу земельної ділянки мав бути укладений після виділення її в окрему земельну ділянку, оскільки вона перебуває у спільній частковій власності. Ця умова не була виконана, і зараз сторони хочуть укласти договір купівлі-продажу частки у праві власності на цю земельну ділянку. Чи потрібно спочатку внести зміни у попередній договір?

Відповідь:

Попереднім є договір, сторони якого зобов’язуються протягом певного строку (у певний термін) укласти договір в майбутньому (основний договір) на умовах, встановлених попереднім договором (ч. 1 ст. 635 ЦК України).
Згідно з ч. 3 ст. 635 ЦК України зобов’язання, встановлене попереднім договором, припиняється, якщо основний договір не укладений протягом строку (у термін), встановленого попереднім договором, або якщо жодна із сторін не направить другій стороні пропозицію про його укладення.
Отже, у Вашому випадку вносити зміни у попередній договір немає сенсу, оскільки він припинився в зв’язку з тим, що договір купівлі-продажу земельної ділянки не був укладений протягом строку (у термін), встановленого попереднім договором.

Експерт: Марченко Володимир